EET v on-line platbách

EET v on-line platbách
16 Úno

16. 2. 2017

Jak zajistit elektronickou evidenci tržeb u on-line plateb

Od 1. března 2017 má povinnost maloobchod a velkoobchod elektronicky evidovat tržby. To se bude týkat i velkého množství internetových obchodů, které používají platby kartou, platební brány a různé internetové peněženky (PayPal ...). EET se nebude týkat plateb převodem a za určitých podmínek plateb na dobírku (pokud jsou platby následně posílány převodem od dopravce k obchodníkovi). Přesné informace lze nalézt na stránkách etrzby.cz.

DOPLNĚNO: Od 1. března 2018 se na platby kartou povinnost evidovat tržby nevztahuje.

1. řešení: platební brána

Někteří provozovatelé platebních bran ohlásili implementaci EET přímo jako součást platební brány. Pokud používáte takovou platební bránu, implementace EET pro váš e-shop by měla být nejméně náročná. Platební bráně bude nutné poskytnout certifikát pro EET a předat některé údaje, které nepotřebovala k platbě, ale bude potřebovat ke splnění povinnosti zákona o evidenci tržeb např. vystavení elektronické účtenky. Takže k nějaké úpravě e-shopu pravděpodobně dojde. Nevýhodou či výhodou, jak kde,  může být to, že nemáte evidenci tržeb pod kontrolou ve své aplikaci.

Platební brány o kterých aktuálně vím, že ohlásily řešení pro EET:

ČSOB, GoPay, ThePay, Pays, ComGate.

2. řešení: VIKIPID

Služba VIKIPID nabízí zajištění EET. Hlavním účelem služby je garance vrácení peněz zákazníkovi v případě nedoručení zásilky a spolupracuje s různými dopravci. Má vlastní platební bránu. Implementace v e-shopu je podobná implementaci nějaké platební brány.

3. řešení: implementace v systému e-shopu

Implementace EET podle desítek stran specifikace přímo v systému internetového obchodu. Tato varianta nabízí největší možnosti realizace, ale může být nejpracnější. Zajištění spolehlivého hlášení tržeb spočívá na internetovém obchodu.

Pokud potřebujete pomoc s implementací EET, neváhejte se na mě obrátit.